A Profession.hu legújabb kutatása szerint a magyarországi munkavállalók jelentős része, szinte minden második ember fontolgatja a munkahelyváltást. A döntés elsősorban a fizetés mértékén és a munkahely elhelyezkedésén múlik.

A munkavállalók mozgása a munkaerőpiacon

A felmérés szerint az 18-65 év közötti munkavállalók közül 12 százalék tekinthető aktív munkakeresőnek, míg további 36 százalék nyitott lenne egy vonzó ajánlatra, bár jelenleg nem aktívan keres munkát. Ez azt jelenti, hogy a cégek számára jelentős potenciál rejlik ebben a csoportban, hiszen a válaszadók közel fele potenciális munkatárs lehet.

Rugalmasság az ágazatváltásban

A kutatás kiemeli, hogy a váltásra nyitott munkavállalók fele nem ragaszkodik mereven az eddig megszokott ágazathoz; sokan más területeken is keresik a lehetőségeket, és majdnem egyharmaduk pályát is módosítana.

A fizetés dominanciája

A legfontosabb szempont a munkavállalók számára továbbra is a fizetés, amely a megkérdezettek 87 százalékánál az első helyen áll a választásnál. Ezt követi a munkahely elhelyezkedése (67 százalék), valamint a munkaidő és munkarend (58 százalék), melyek jelentőségét a pandémia alatt és után kiemelten fontossá vált.

A munkahelykeresés sokszínű csatornái

Az új munkahely keresésekor a válaszadók több csatornát is igénybe vesznek: az állásportáloktól kezdve az apróhirdetési oldalakon át a munkaügyi központokig. Az informális kapcsolatok, mint barátok és ismerősök bevonása, valamint a közösségi média használata is kiemelkedően fontos szerepet tölt be a munkahelykeresés folyamatában.

Összefoglalás

A Profession.hu kutatása rámutat arra, hogy a magyar munkaerőpiacon jelentős a munkahelyváltásra nyitott munkavállalók aránya. A váltást leginkább anyagiak és a munkahely fizikai elhelyezkedése motiválja, ami arra ösztönzi a vállalatokat, hogy versenyképes ajánlatokkal és a munkavállalói igényekhez igazodó feltételekkel próbálják magukhoz vonzani a tehetségeket. Ez a tendencia jelentős hatással lehet a munkaerőpiacra, a munkaadók stratégiájára és a munkavállalói mobilitásra egyaránt.

A cikk forrása: https://worktime.hu/magyar-munkavallalok-munkahelyvaltasi-hajlandosaga-fizetes-es-elhelyezkedes-a-fo-szempontok/

További érdekes cikkeket olvashat a gazdaságról és a munkaerőpiac helyzetéről a worktime.hu online gazdasági magazinban.

By admin